Ai programat o sedinta foto si nu stii exact ce tinute sa aduci cu tine?


Desigur ca inainte de sedinta foto ne vom consulta cu privire la ce tinute ar fi recomandat sa aduci in studio si vei primi chiar un ghid de recomandari cromatice. Am zis insa ca ar fi poate bine primit si un articol pe aceasta tema, tinute recomandate in fotografia de portret.


Recomandarile le putem face doar dupa ce am stabilit impreuna tipul sedintei foto si care este scopul fotografiilor de portret finale. Spre exepmplu daca scopul sedintei este unul profesional iar nevoia este de a avea fotografii de tip business sau personal branding, atunci tinutele vor reflecta acest aspect si vor fi total diferite de niste fotografii de portret care transmit feminitate, senzualitate.


Asadar hai sa luam in considerare scenariul in care fotografiile de portret au legatura cu locul de munca si ai nevoie ca ele sa fie cat se poate de business. in functie de activitatea pe care o desfasori la locul de munca, si aici lucrurile pot sa stea foarte diferit. O persoana care lucreaza in domeniul IT va putea si va prefera cel mai probabil portrete foto cat se poate de relaxate, casual. O persoana care lucreaza in domeniul avocaturii va vrea sa transmita seriozitate, responsabilitate, profesionalism, ultimul fiind general valabil de fapt pentru toate domeniile de activitate.


Oricum, indiferent de domeniu, recomandarea ar fi sa ai totusi si un tricou simplu, in culori neutre precum alb, negru, gri, care va reprezenta punctul de pornire. Sedinta incepe cu tinuta cea mai casual, in care persoana se simte cel mai confortabil, pana cand se va relaxa suficient, va invata anumite pozitii foto si abia atunci tinuta se poate schimba catre ceva mai business. Asta poate insemna o camasa simpla, la fel, in culori neutre. Recomandam sa existe mai multe camasi (2-3) in culori diferite pentru a avea ceva diversitate in fotografiile de portret. Pentru camasa poti sa aduci si un sacou sau chiar doua, si, daca porti, cravata (care sa se potriveasca cu una dintre tinutele formate dintr-un sacou si o camasa). Tinutele de mai sus sunt valabile atat pentru femei cat si pentru barbati, cu deosebirea ca la femei, camasa si sacoul pot fi inlocuite sau completate de o rochie sau doua in stil mai office. Si de asemenea, tot pentru femei, daca tinuta poate fi mai relaxata, o camasa mai eleganta, din satin, sau o bluza mai deosebita pot completa garderoba pentru sedinta foto in studio.


Intr-un scenariu in care fotografiile de portret trebuie sa mearga in directia de personal branding, atunci discutia este una mai lunga, iar tinutele trebuie sa fie speficie domeniului de activitate. In acest caz, tot, inclusiv cromatica trebuie adaptata in functie de website daca exista, de tipul de activitate si cel mai important, de ce se doreste a se transmite. Un creator de bijuterii spre exemplu, va avea o garderbora destul de diferita de un medic.


As mai dori sa ating doar un singur subiect legat de tinute, si anume daca sedinta foto de portret nu are un scop profesional si este un tip de sedinta in care feminitatea primeaza. Pun accentul pe feminitate pentru ca femeile in general aleg sau primesc cadou acest tip de sedinta. Ce este aceasta? Mai exact o sedinta foto in care femeia beneficiaza de o experienta pentru ea insasi, in care isi exploreaza feminitatea si doreste sa aiba fotografii de portret ca amintiri. In acest caz, recomandarile de garderoba sunt mult mai putin stricte si tin foarte mult de personalitatea persoanei in cauza. In acest tip de sedinta foto cromatica devine mult mai importanta si aromizam tinutele dorite impreuna cu background-urile folosite pentru un aspect cat mai artistic. Insa chiar si aici, pe langa stilul persoanei in cauza (care poate fi destul de eclectic), recomandam sa existe totusi si una sau doua tinute atemporale, pentru ca de cele mai multe ori, acestea pastreaza exact acea naturalete a persoanei si nu ”fura” ochiul de la personajul principal din fotografie, cum ar face-o poate o rochie cu un design complex.


Pe scurt, o camasa alba intr-un croi lejer, oversised si o pereche de pantaloni, jeansi spre exemplu, intr-un fit cat se poate de relaxat, reprezinta un inceput bun.


Alte recomandari generale pentru o sedinta foto de studio ar fi sa se evite printurile foarte mari, de tip floral sau geometric, si culorile foarte puternice, in stil neon. Insa punctual se pot face exceptii, pentru un aer fresh si desigur daca persoana in cauza poarta culori mai tari.


Speram ca am lamurit intr-o oarecare masura si am oferit cateva informatii lamuritoare cu privire la construirea unei garderobe specifice pentru o sedinta foto de portret in studio.


Oricum, pentru orice alte nelamuriri va stam la dispozitie (in pagina de Contact).


Multumim pentru parcurgerea acestui articol se te asteptam la o sedinta foto in studioul Portretul Tau.