Un lucru este cu siguranta des intalnit in fotografiile de portret realizate in studioul Portretul Tau. Si aceea este cea mai clasica piesa de vestimentatie, si anume camasa alba.


O tinuta timeless, care in functie de cum este accesorizata, poate fi purtata atat intr-un stil relaxat, casual pentru o fotografie de personal branding, cat si intr-un stil business pentru un portret corporate. 


Si mai mult decat atat, poate fi de ajutor si in crearea unei tinute feminine, soft, pentru o sedinta foto de portret centrata pe feminitate, sau chiar si a uneia indraznete, sexy, ca alternativa in cadrul aceleiasi sedinte. 


Ce poti dori mai mult de atat de la o singura piesa vestimentara? Daca din motive ipotetice nu poti aduce decat o singura tinuta pentru sedinta foto de portret in studio, atunci camasa alba reprezinta alegerea ideala pentru orice tip de fotografii.


Dar spovestea ei nu ar fi completa fara un pic de istorie. Conform unui articol din Harper's Bazaar, prima data cand aceasta tinuta intra in atentie, este momentul in care Marie Antoinette pozeaza pentru un tablou intr-o rochie de bumbac cu manecile bufante. Mai exact in anul 1783, provocand un scandal imens.

De ce? Tabloul o infatiseaza intr-o rochie subtire, usoara, intr-un croi relaxat, fara prea multe bijuterii. Un contrast puternic fata de tinutele potrivite in inalta societate ale acelor vremuri. Rochia simpla alba reprezenta tinuta obisnuita a femeilor inainte de culcare, asadar ne putem imagina de ce in acele timpuri portretul a fost considerat scandalos, cu atat mai mult fiind portretul unui membru al unei case regale.


Scandalos a fost si materialul purtat de Marie Antoinette. Pe vremea cand la curtile regale matasea era la mare cautare iar rochiile tuturor femeilor din inalta societate erau facute din acest material pretios, bumbacul era ceva ce doar cei din clasele de jos purtau ca si tinuta de zi. Portretul acesteia a iscat o intreaga revolutie a comertului cu sclavi (despre care porti citi mai multe in articolul publicat de cei de la Racked).


Nu cred ca oamenii vremurilor respective si-au putut imagina efectul pe care o simpla rochie de bumbac alb o va avea asupra secolelor care au urmat.


O piesa vestimentara ce a reprezentat multi ani tinuta barbatilor instariti, din inalta clasa, a fost reinventata de o alta revolutionara a modei, Coco Chanel. Aceasta a devenit cunoscuta pentru nonsalanta cu care a schimbat moda feminina, introducand elemente masculine cu un efect total neasteptat. In loc sa masculinizeze, prin contrast a scos in evidenta feminitatea. Insa nu feminitatea frageda despre care citim in romanele lui Jane Austen, cu pasteluri dantelate, ci pe cea asumata, puternica. 


Cam aceasta ar fi pe scurt, povestea camasii albe. Sper ca acum intelegeti de ce este prima pe lista de recomandari atunci cand sunt intrebata despre tinutele pe care ar trebui sa le aduceti la studio.


Iar acum ca ma gandesc, cred ca nu este singura tinuta timeless, chiar am in minte un alt articol de imbracaminte ce pare sa ofere acel farmec timeless fotografiilor. Insa ramane pentru o alta ocazie, intr-un alt articol aici pe bloc.